dimarts, 25 d’abril del 2023

CIÈNCIA. CERN -- Apunts.

 Bon dia.... 

   Fa uns quants dies l'AAGD ens va enviar aquesta invitació.

   "L’Association internationale Gaston Bachelard, en collaboration avec l’Association des amis de Gilbert Durand, a le plaisir de vous inviter le jeudi 1er Juin 2023 à participer à une rencontre exceptionnelle (9h-18h) au CERN de Genève à l’invitation de Bertrand Nicquevert, ingénieur,  philosophe et bachelardien....

...cette manifestation exceptionnelle, illustrant la phénoménotechnique de Gaston Bachelard, presque un siècle après ses premiers écrits",...

   Amb aquest motiu i en humil sintonia amb l'obra de Gilbert Durand, l'AAGD i els CRI, ...presentem aquestes informacions extretes de la premsa i d'exposicions i actes fets a Barcelona.....

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

1. -- Quantum Spain tindrà el primer ordinador quàntic del Sud d'Europa.

Publicat el 10/03/2023.

   El projecte Quantum Spain, impulsat pel Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA), ha anunciat en un acte al Mobile World Congress de Barcelona que aquest 2023 comptarà amb el primer ordinador quàntic del sud d'Europa. A aquest ordinador hi podrà accedir la comunitat de recerca per a desenvolupar aplicacions d'intel·ligència artificial. 

   La construcció i posada en marxa d'aquesta infraestructura la durà a terme la Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per la startup Qilimanjaro Quantum Tech i la companyia tecnològica espanyola GMV, que ha guanyat el concurs públic obert el juliol de 2022 per a la construcció del que serà el primer ordinador quàntic de la Red Española de Supercomputación (RES). L'ordinador quàntic s'instal·larà al Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC – CNS), que és el coordinador de Quantum Spain, i s'integrarà al superordinador MareNostrum 5, que quan estigui a punt el proper juliol, serà el superordinador més potent del nostre país i entre els més avançats d'Europa i el món. 

   La integració del nou ordinador quàntic amb el MareNostrum 5 tindrà el potencial d'augmentar notablement l'impacte de la recerca i la innovació en permetre solucions que complementen les capacitats dels supercomputadors actuals. La nova infraestructura estarà a disposició de la comunitat investigadora, empreses i organismes públics, enfortint així el desenvolupament tecnològic i industrial a Espanya i la creació d'ocupació d'alta qualificació.

   El cost total de l'ordinador quàntic serà de 8,1 M€. Quantum Spain rep finançament dels fons Next Generation del Pla de Recuperació per a Europa de la Comissió Europea, i s'emmarca alhora al programa Espanya Digital 2026 i l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial (ENIA). 

   Al projecte Quantum Spain hi participen els 14 nodes de la Red Española de Supercomputación, de la qual el CSUC també en forma part. En el marc del projecte, el Consorci compta amb la figura d'un especialista en computació quàntica per oferir assistència a empreses i institucions interessades en accedir al computador quàntic o a un dels seus simuladors clàssics. 

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

2.-- 17  03  2023-- Informació oficial.

Quantum Spain: el primer ordenador cuántico del sur de Europa


<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
3. -- Quàntica - Exposició al CCCB - Del telègraf a internet. 2017.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

4.  -- 2017. -- L'exposició 'Quantica' del CCCB entrellaça art i ciència.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Gaston Bachelard, mestre de Gilbert Durand.



<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada