dimarts, 11 de març del 2014

Imaginari i Cinema


 ALAIN RESNAIS (1922-2014).  
  La mort d’Alain Resnais ha portat molts records als qui estimem el cinema ja que aquesta art va ser un gran factor, una gran eina cívica, estètica i va ocupar i ocupa un lloc important a la vida quotidiana.
   Vam conèixer el seu cinema gràcies als grans capdavanters que el van introduir a Catalunya a les sales d’art i assaig, als cine clubs, a festivals periòdics i a la premsa quotidiana.
http://www.museoreinasofia.es/sites/default/files/salas/informacion/sala_429_esp.pdf

Un llibre: Alain Resnais : viatge al centre d’un demiürg / Núria Bou, Xavier Pérez ...[et al]. – Barcelona : Paidós ; Sitges : Festival Internacional de Cinema de Catalunya, 1998. – 253 p. 
 
MIQUEL PORTER MOIX (1930-2004).
   Un gran estudiós que cal recordar aquest any  és  Miquel Porter Moix, en el desè aniversari del seu traspàs. Va destacar en molts camps artístics : introductor de la “Nova cançó”, activitats en els Cine-clubs, cinema infantil, etc. Va realitzar una gran tasca popular i especialment acadèmica, com a professor de Cinematografia de la Universitat de Barcelona.

   El 1959 es va fundar a Barcelona la “Semana internacional del cine en color”, que va permetre conèixer obres clàssiques i molt importants, especialment les que  la censura impedia veure. També són de l’època els Festivals de cinema de Sitges.

JOAN LORENTE COSTA (1943-1990).
Del 1987 al 1990 s’ inicià el “Festival de Cine de Barcelona”, amb la participació de Joan Lorente-Costa que aportà estudis, treballs i activitats renovadores, amb d’ altres professors. Per exemple van intentar fer conèixer el cinema a l’ escola: 
El cinema a l’ escola : elements per a una didàctica / Joaquim Romaguera, Esteve Riambau, Joan Lorente Costa : i la col·laboració d’ Anna Solà. – Vic : Eumo, 1986. – 157 p.

   A més de la tasca docent i didàctica, va col·laborar amb el G.R.I.M. (Grup de Recerca de l’Imaginari i Mitocrítica) de la Universitat de Barcelona, dirigit pel professor Alain Verjat, especialment el 1985 amb motiu de la vinguda a Barcelona de Gilbert Durand per assistir al “Congrés Internacional sobre Els Valors heurístics de la figura mítica d’ Hermes”. Va presentar la comunicació:

“Présentation et commentaire du film “Notorious”. Hermès au cinema: Notorious d’ Alfred Hitchcock mythocritiqué”, P. 283-291.

 publicada a les actes d’ aquest congrés, ja citat, que es pot trobar a biblioteques.

   El 1986 va assistir a la Universitat de Grenoble-3 a la reunió amb motiu del 20è aniversari de la fundació del “Centre de Recherche sur l’ Imaginaire” d’aquesta Universitat, junt amb membres del GRIM. 

   Un dels primers llibres que ens va passar va ser:

François Pelletier.—Imaginaire du cinématographe.—Paris : Méridiens Klincksieck, 1983. – 235 p.

   El camí dels coneixements, en tots els camps,  ha evolucionat molt. Però hem volgut recordar la nostra segona etapa personal i reciclatge en l’ imaginari i el cinema. 

   Avui, els estudis de cinema formen part de l’ ensenyament a moltes universitats, amb els coneixements i tècniques més avançades. La bibliografia de l’ Imaginari del cinema és immensa. Però la xarxa social ens pot ajudar molt.

 
De l’ equip de la Universitat Pompeu Fabra hem seleccionat dos articles.
---VAGABUNDEOS INICIÁTICOS: LA PULSIÓN NÓMADA EN EL CINE EUROPEO de Ivan Pintor Iranzo
---Informació sobre la professora Núria Bou. “Cinema. Colectivo de investigación Estética de los Medios Audiovisuales”. Va conèixer Joan Lorente-Costa i és autora d’estudis sobre ell.-- Alain Verjat ha prologat un dels seus llibres sobre cine americà.

GILBERT DURAND (1921-2012).
---Proposem la lectura d’aquest article de Georges Bertin sobre Gilbert Durand i d`altres que inclou un ampli apartat de referències bibliogràfiques. Molt  útil perquè esmenta les seves obres bàsiques sobre la imatge i les belles arts.
Durand Gilbert, L'Imagination Symbolique, Paris, PUF, 1968, rééd PUF, 1984.




Durand Gilbert, Science de l'Homme et Tradition, Paris, Berg, 1979.
Durand Gilbert, L'âme tigrée, les pluriels de psyché, Denoël, 1981.
Durand Gilbert, Beaux Arts et Archétypes, Paris, PUF, 1989.
Durand Gilbert Les Structures Anthropologiques de l'Imaginaire, Paris, Dunod, 1992, 11ème édition.
Durand Gilbert. Champs de l'Imaginaire, Ellug, 1996.
Durand Gilbert, L'Imaginaire, science et philosophie de l'image, Paris, Hatier, 1994.
Durand Gilbert, Introduction à la mythodologie, Paris, Albin Michel, 1996.

................................................................................................................................................

---Fructuós Gelabert (1874-1955), pioner del cinema català i peninsular.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Fructu%C3%B3s_Gelabert_i_Badiella
 
 


 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada