dimarts, 31 de desembre del 2013

Eugeni d'Ors, Mircea Eliade, Henry Corbin, Gilbert Durand, J.-E. Cirlot i els àngels


   El passat 28 de desembre va ser la diada de “Els Sants innocents”. Els llibres sagrats expliquen que un àngel va avisar en somnis a Sant Josep que fugís amb l’Infant Jesús per evitar la massacre de nadons decretada per Herodes. Els llibres sagrats parlen sovint d’ aquests éssers invisibles o visibles per a alguns, estudiats per diversos erudits i humanistes de moltes religions i cultures.
Volem recordar breument, alguns autors tractats en el nostre cercle. Un autor medieval,  Francesc d’ Eiximenis ( 1330-1409) va escriure el “Llibre dels Àngels”, (1392). Aquesta obra va ser  traduïda al francès i actualment encara és objecte de tesis i tractament digital. Proposem consultar:
 
Eugeni d’ Ors (1881-1954) en va ser també  un dels principals estudiosos. Aquest prolífic i polifacètic autor va tenir un gran paper a Catalunya a principis del Segle XX. Va ser una figura important del Modernisme català, època que representa un esclat de vida, cultura i regeneracionisme, per la integració de nous corrents artístics europeus diversos de tots tipus: art, artesania, música, literatura, escultura, orfebreria, arquitectura... en la vida quotidiana i en la cultura oficial d’ aquesta conca semàntica cultural receptiva que és Catalunya. Ja dins del Segle XX, per canalitzar i consolidar la riquesa i renovació del país assolida en molts camps, els anhels populars i la classe política dirigent són la base latent del moviment denominat Noucentisme,  que aporta la idea de civilitat, ordre, racionalització i academicisme, de signe oposat teòricament al Modernisme (encara que en molts aspectes són complementaris).   
Eugeni d’ Ors va ser el gran representant del moviment Noucentista. Ens interessa molt com a teoritzador de la cultura, però aquí volem citar només els seus estudis sobre els àngels. La seva vida i obra tenen dos etapes marcades ben clares: la producció en llengua catalana  i l’ etapa en llengua castellana.  Aquesta darrera etapa és la més coneguda internacionalment.  Citem obres seves (o estudis sobre ell) per la relació i recepció que van tenir amb els autors citats al  títol d’ aquest escrit.
Obres:
La ciència de la cultura.-- Madrid : Rialp, 1964.-- 496 p.

Oraciones para el creyente en los Ángeles.-- Barcelona : Edit. Apolo, 1940.-- 60 p.


Després dels anys quaranta, Eugeni d’Ors va ser conegut a Europa, especialment com a crític d’art. En canvi, a Barcelona, va obrir un món nou a J.-E. Cirlot amb: ORS, Eugeni d'. – Introducción a la vida angélica : cartas a una soledad. – Buenos Aires : Editoriales Reunidas, 1941 (reed.Tecnos, 1987). – 208 p. Eugeni d’Ors també ens interessa perquè en la postguerra torna a reprendre el fil de la revisió de la ciència de la cultura.

Estudis sobre E. d'Ors, Mircea Eliade, H. Corbin.
http://es.wikipedia.org/wiki/Eugenio_d'Ors    

http://www.letraslibres.com/ sites / default / files / pdfs_ articulospdf_art_7840_6735.pdf

http://www.ciudadredonda.org/admin/upload/files/1cr_t_adjuntos_30.pdf

https://revistas.ucm.es/index.php/ILUR/article/download/ILUR0808440055A/25720


 


http://eskenazi.net16.net/

Estudis globals:
Parra, Jaime D. -- El poeta y sus símbolos : variaciones sobre Juan-Eduardo Cirlot.--
Barcelona : Ediciones del Bronce, 2001.-- 220 p.

Estudis sobre H. Corbin
http://ibnarabisociety.es/ Scripts/Documentos/junio2013 / La_fenomenologia_en_el_origen_ del_pensamiento_de_Henry_ Corbin.pdf

http://pleroma-blog.blogspot.com/2012/09/la-teofania-angelica-como-pedagogia.html

http://www.revistadelibros.com/articulos/henry-corbin-y-la-imagen-del-alma

 L'obra d' E. d'Ors (sobre art, barroc, teoria de la cultura), és coneguda internacionalment per Gilbert Durand, Michel Maffesoli, Corin Braga (Cluj) i molts d' altres...

http://encls.net/files/Braga1.pdf

Estudis diversos sobre els àngels d' amics del cercle:
Carmen Valencia, Marc Ignasi Corral ; pròleg de Carles Duarte. -- Just Enoc.-- Barcelona : La Busca, 2013.-- Ressenya de Teresa Costa Gramunt en : Eco de Sitges, 15 de març de 2013.


Sergi Gascón Urís.-- Edició del "Llibre dels àngels " de Francesc Eiximenis. Tesi doctoral, Universitat Autònoma de Barcelona, 1992.

L' estudiosa del Modernisme i dels prerafaelites Mariàngela Cerdà i Surroca, és autora de diversos articles sobre els àngels, Eugeni d' Ors i Apel·les Mestres. 



Web de l' Associació Amics dels Àngels de Barcelona:
www.assocangels.entitatsbcn.net


BON  ANY   2014  !!!


Amb data del dia 1 gener, un amic em dóna aquesta informació: ...
"...són importants els àngels del segle XX que ignoren d' on vénen o cauen impensadament, similars a esperits purs o blancs: en R.M. Rilke, Rafael Alberti, Ramon Vinyes, Mercè Rodoreda. M' enviarà un article d' Esperanza López Parada que en parla extensament".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada