diumenge, 5 de gener del 2014

Arribada dels Reis de l' Orient en tren, a l'estació de Lleida Pirineus


NIT  de  REIS

Aquesta nit arriben els Reis de l’Orient a moltes poblacions de la Península Ibèrica....No sé si a Portugal i a Andorra... Ho preguntaré.
Ara, la tele ha dit que al capvespre, arribaran en tren a Lleida i després d’ un passeig per la ciutat, aniran a La Paeria, un lloc cívic  a saludar  les autoritats i a rebre els nens...
Així és, que el cor m’ ha bategat en recordar un congrés, en un hivern fred a Lleida, amb una densa boira....
Catalunya segons la divisió territorial vigent a l' Estat Espanyol des de 1833, té quatre províncies: Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Les quatre són amables, diferents i complementàries.  Cada província depèn de la seva corresponent Diputació Provincial. La Diputació de Barcelona té una xarxa de biblioteques amb un catàleg propi anomenat Aladí, vinculada als grans sistemes bibliotecàris catalans:

Al mateix temps existeix la Generalitat de Catalunya que es el sistema institucional que governa políticament l’ autogovern de la Comunitat Autònoma de Catalunya a l’  Estat Espanyol.
Barcelona és la capital catalana, antiga i cosmopolita, la més coneguda. Pels seus museus i  zones urbanístiques  (Museu Picasso, Museu d’ Art Romànic, Sagrada Família de Gaudí, Parc Güell, Fundació Joan  Miró, Fundació Antoni Tàpies, Museu Modernista, Casc antic i Barri Gòtic, Port de Barcelona, Barri urbanístic de La Ribera, Barri de l’ Eixample d’ Ildefons Cerdà, Universitats, Casa de Caritat i Museu d’ Art Modern, arqueologia romana, muralles medievals....). La Universitat de Barcelona té una base de dades sobre Ramon Llull, autor medieval vinculat amb les tres cultures de l' època: cristiana, jueva, àrab i també, amb els orígens de la llengua catalana:  

http://www.ub.edu/web/ub/ca/recerca_innovacio/recerca_a_la_UB/instituts/institutspropis/llull.html?

Barcelona, com a capital, és la seu del Govern de la Generalitat de Catalunya que regeix el Departament de Cultura. Aquest, recentment, ha renovat el portal de la Institució de les Lletres Catalanes

que manté la base de dades “Qui és qui” en les Lletres Catalanes, que permet identificar un gran nombre d’escriptors vius o morts. La Generalitat coordina també diversos serveis de biblioteques que trobareu als enllaços.
http://www.lletrescatalanes.cat/programes/qui-es-qui

Tarragona, amb el seu port i el Serrallo, és romana per excel·lència...Amb una pedra daurada pel sol que es pot veure encara en  el majestuós aqüeducte, a l’ Arc de Berà, o a la cantera romana de pedra de El Mèdol.  Un clima mediterrani  excel·lent, al costat del mar, amb molt de sol, barrejat sovint  amb vent.  Amb excavacions arqueològiques, amb una magnífica catedral, amb la ciutat senyorívola de la Rambla  i la ciutat  popular,  a les que s’ hi han afegit moltes noves zones urbanístiques. I escoles tècniques  i la seva Universitat Antoni Rovira i Virgili que recorda el passat històric català. Citem una de les seves grans bases de dades antropològiques per a l’ estudi de l’ Imaginari català i universal: Arxiu d Folklore.  
Girona, al peu del riu,  evoca Venècia. Així la recordava el desaparegut professor Jordi Castellanos (*) en un article. Aigua, pedra, arbres ; natura, boira i misteri que fan somiar. La catedral ha inspirat importants novel·les com “Josafat” de Prudenci Bertrana. Girona va estar habitada molt de temps per una important població jueva medieval que ha deixat unes magnífiques restes arquitectòniques, uns carrers peculiars. Llinda amb França, amb el Pirineu i les terres del Rosselló, que li donen un aire nòrdic i fronterer.  Compta també amb una magnífica Universitat, de la qual depèn l’ Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona i una base de dades bibliogràfica.
Lleida, on avui arribaran els Tres Reis de l’Orient, és la ciutat que dóna vida a les Terres de Ponent que s’ ajunten amb la Franja de Ponent i l’ Aragó.  A l’ hivern, hi ha molts dies de  boira i molt fred. També és una ciutat antiga, amb una catedral i un claustre. La ciutat partida pel riu Segre, té 12 ponts. A la Universitat, fan moltes trobades i congressos, així com publicacions. Hi ha un nucli de professores de francès (citem Àngels Santa que n'és l'ànima) que coneixen Gilbert Durand i han invitat moltes vegades el professor Alain Verjat a participar-hi.  Recordo el congrés de la celebració de l’ aniversari de la Revolució Francesa on va parlar de Saint Exupéry. Jaime D. Parra hi va participar  en una altra trobada sobre Surrealisme, així com Alain Verjat. Destaca també la Càtedra Màrius Torres, on tenen digitalitzat  un  corpus poètic que és un gran patrimoni literari català. 
Màrius Torres fou el gran poeta de Lleida, objecte d’ un congrés.
El passeig dels tres Reis, passarà per on hi ha l’ estàtua d’ Indíbil i Mandoni, dos cabdills íbers que van lluitar per la seva independència davant de la invasió dels cartaginesos i els romans al segle III a. C. , a la Segona Guerra Púnica. Després, entraran a la Paeria, saludaran les autoritats, soparan i a la nit, protegits per la boira, amb els seus patges, aniran per la ciutat a repartir joguines i regals als nens. 

(*). NOTA.-- Volem recordar especialment el professor Jordi Castellanos, que va impulsar una base de dades de Bibliografia de Llengua i Literatura catalanes, des de la Universitat Autònoma de Barcelona,  anomenada TRACES, molt útil. Aquest professor va estudiar i renovar els estudis sobre el moviment Modernista a Catalunya i Literatura del Segle XX.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada