divendres, 31 de gener del 2014

Agustí Bartra (1908-1982)


   La nostra intenció í abans d’establir judicis crítics és, primer, anar fent un recompte de treballs d’estudiosos que han utilitzat els materials proposats per Gilbert Durand a fi de que més tard algun dia es pugui establir una història literària completa i també crítica de la seva recepció a la literatura i cultura catalanes. En segon lloc i al mateix temps, anar reunint i relacionant, en el possible, els materials antropològics (al·luvions diversos transportats pels homes) que han arribat a la cultura catalana (una gran conca semàntica) d’ una manera caòtica, dispersa, desordenada, supeditada a la creativitat i iniciativa d’estudiosos, creadors, crítics, comissaris d’ exposicions, periodistes, etc. En tercer lloc, creiem que aquesta tasca pot ser útil i enriquidora per anar informant i nodrint dia a dia els nostres amics, lectors, investigadors  a fi d’assolir un nivell científic exigent i digne.  
Continuació  del dia 26 de gener 2014. 
   El Bibliobús  del Servei de Biblioteques al Front va fer molts viatges del Palau Robert-Diagonal, seu de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya el 1939 a Perpinyà. Ara fa 75 anys que diuen que va acabar abandonat en un dels carrers d’ aquesta ciutat. Va fer una gran tasca salvant intel·lectuals, la cultura i la llengua. Els il·lustres viatgers ocupants, de Perpinyà es van dirigir als llocs on les autoritats franceses  els hi havien ofert refugi : a Tolosa del Llenguadoc, a Roissy-en-Brie i d’ altres llocs. Alguns membres de la Institució de les Lletres Catalanes, professors, intel·lectuals van residir algun temps en aquest darrer indret, prop de París. Així ho van fer entre d’ altres, Carles Riba, Mercè Rodoreda... També  Anna Murià que ben aviat va conèixer  Agustí Bartra.  Aquesta parella es va exiliar a Mèxic. Van tenir dos fills: Roger i Elionor . El 1970 van tornar  de l’ exili a Catalunya. Els exiliats catalans a Amèrica, van tenir un paper molt important i van aportar riquesa humana i intel·lectual en tots els camps: acadèmic, universitari, editorial, pedagògic, investigació, comercial , etc.
   Quan molts dels exiliats catalans van tornar a Catalunya, van enriquir la literatura catalana amb temes, motius, mites, llegendes i personatges extrets de l' Imaginari americà.   
El conreu de la llengua catalana (patrimoni d' Europa) abraça avui encara les zones històriques medievals de la Corona catalanoaragonesa : Catalunya, Valencia, Illes Balears,  Zones d’ Aragó, l’ Alguer a Itàlia i Andorra.

Atlas Lingüític del domini Català. ALDC.– Joan Veny i Clar. Lídia Pons i Griera. IEC.

És per això que les universitats d’aquests indrets citats, disposen d’ uns importants i moderns  departaments de filologia catalana molt avançats i ben relacionats. Molts dels actuals professors van cursar la seva carrera universitària a Catalunya, a la Universitat de Barcelona o a la Universitat Autònoma de Barcelona. El dia 15 de desembre  vam citar l’obra de Joaquim Espinòs Felipe, professor a la Universitat d’ Alacant, “Poètica de l’ Imaginari” on parla de Gilbert Durand, Gaston Bachelard, Alain Verjat i d’ altres d’ una manera molt entenedora.
ESPINÓS FELIPE, Joaquim. – La poètica de l’Imaginari.—Alacant : Servei de Publicacions. Universitat d’ Alacant, 1999. – 74 p. – [Manual que recull la trajectòria durandiana].
Joquim Espinòs va fer la seva tesi doctoral sobre el poeta Agustí Bartra, seguint una metodologia durandiana. Sortosament es pot trobar en línia, per la qual cosa recomanem la seva lectura.
 Sobre Agustí Bartra (1908-1982).
...............
Associació d’ Escriptors en Llengua Catalana
...............
Anna Murià.—L’ obra de Bartra: assaig d’ aproximació.
................

Associació d’ Escriptors en Llengua Catalana. Sobre Anna Murià.
.................
Francesc Foguet i Boreu.—Teatre, mite i poesia : dossier  Agustí Bartra.
...............
Joquim Espinòs Felipe.—La imaginació compromesa. L’obra d’ Agustí Bartra. (Una aplicació de la Poètica de l’ Imaginari).—Tesi doctoral de la Universitat d’ Alacant. 1996.—Fer click a La imaginació compromesa.

http://rua.ua.es/dspace/bitstream/10045/5465/1/Espin%25C3%25B3s%2520Felipe,%2520Joaquim.pdf

L'obra d'Agustí Bartra. (Una aplicació de la Poètica de l'Imaginari). Joaquim Espinòs Felipe. Tesis doctoral de la Universidad de Alicante. Tesi doctoral de la  ...

...............
Sobre Roger Bartra (creador independent).— El salvaje europeo.-- Exposició a Barcelona, CCCB, 2004.
Olga Spiegel. —El salvaje, un mito europeo.
...............
Jaume Vidal Oliveras.—El imaginario del monstruo.
 
..............
Entrevista con Roger Bartra. 2008.

..............


 Oda a Catalunya des dels tròpics. Mèxic: Biblioteca Catalana, 1942.
...............

Publicacions de Roger Bartra.


George Frederic Watts: El Minotauro, 1885. Tate Londres

3 comentaris:

  1. Impagable, tota aquesta informació que des d'aquest blog se'ns va oferint.
    Eli Bartra, la filla de Bartra i Murià, té un llibre sobre la pintora Frida Kahlo molt interessant.

    ResponElimina
  2. Bartra, un llenguatge alambinat amb una adjectivació molt depurada pròpia del noucentisme més preciosista. Magnífic el seu Odisseu.
    Salut
    Francesc Cornadó

    ResponElimina