dilluns, 12 d’octubre del 2015

CRI 2i -- Porto Alegre, octubre 2015

Dues Facultats de Biblioteconomia...

1. -- Barcelona, Facultat de Biblioteconomia i documentació. Cent anys després.   
   Aquest any 2015, la Generalitat de Catalunya l'ha declarat Any de les Biblioteques, en record del decret de creació  que la Mancomunitat de Catalunya en va fer fa cent anys, el 1915. Avui, les xarxes patrimonials, institucionals, privades  existents són una realitat per a ús dels ciutadans. Citem diverses informacions publicades amb aquest motiu:

http://bd.ub.edu/noticies/bibliografia-basica-sobre-biblioteques-publiques-una-novetat-en-lany-de-les-biblioteques    
 
http://biblioteques.gencat.cat/web/.content/tematic/article/suport_biblioteques/eines_treball/bibliografies/bibliografies_tematiques/Bibliografies/Biblioteques-publiques-1915-2015-2015.pdf.

   Amb motiu també, de la creació de l'Escola de Bibliotecàries el 1915, l'actual Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona ha presentat diverses exposicions informatives.

http://www.ub.edu/centenaribid/exposicio

-----El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), amb motiu d'aquests centenaris ha programat unes conferències de tipus històric i d'assaig amb el títol de :

La biblioteca. Imaginari i història d'una idea    

http://www.cccb.org/ca/activitats/fitxa/la-biblioteca-imaginari-i-historia-duna-idea/221021    

----- Espero que algun dia, podré acabar de realitzar una aplicació de la potamologia i les conques semàntiques durandianes a la història de la cultura catalana i de les institucions de  cultura i biblioteques catalanes nascudes d'una manera cartesiana a principis del segle XX.

...........................................................................................
  
2. -- Porto Alegre, Facultat de Biblioteconomia i Comunicació. 50 anys després...
   A Porto Alegre, Brasil, el CRI2i junt amb institucions locals, Fabuco/Urfgs han  organitzat un Col·loqui sobre Teoria General de l'Imaginari, 50 anys després: conceptes, nocions, metàfores.
El lloc, la Facultat de Biblioteconomia i Comunicació. -- Han coordinat la trobada :
Ana Taís Martins Portanova Barros (UFRGS, Porto Alegre, RS, Brasil) i Jean-Jacques Wunenburger (Université Jean Moulin, Lyon 3, França). Amb assistència de Corin Braga (Universidade Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Romênia), i d'altres.

http://www.ufrgs.br/cri2i/    
http://www.ufrgs.br/cri2i/?page_id=264    

Faculdade de Biblioteconomia e Comunicação Fabico/Ufrgs - Porto Alegre - RS, Brasil
Andreza S.
Faculdade de Biblioteconomia e Comunicação Fabico/Ufrgs - Porto Alegre - RS, Brasil de Andreza S. 
  
El programa cita Fabico/Ufrgs com a seu i promotora d'aquesta revisió de 50 anys de recerca de l'Imaginari per part dels Centre de Recherche sur l'Imagnaire, fundat el primer, a la Universitat de Grenoble-3 per Gilbert Durand.
http://www.ufrgs.br/ufrgs/noticias/fabico-promove-congresso-internacional-sobre-imaginario     

............................................................................................


Un fet històric, l'acord de Tordesillas (1494) entre la Reina de  Castella i el seu marit (els Reis Catòlics) per una part i el Rei Joan II de Portugal per l'altre, va repartir el continent americà en dues parts. Avui, són dues àrees d'influència importants: la Lusitanitat (Lusofonia) i la Hispanitat.



El Planisferio de Cantino de 1502, muestra el meridiano designado en el Tratado de Tordesillas (WIK.)

-----Gilbert Durand va desenvolupar una atenció especial a Portugal i a la seva cultura. (Al bloc, hem parlat del seu amic Lima da Freitas). El resultat fou uns centres d'investigació universitaris continuats pels seus col·legues francesos, portuguesos i americans, especialment en aquest cas, brasilers.

-----Cada cultura té els seus rituals, símbols i interpretacions. -- A Google, la cerca Gilbert Durand-Pilar remet a Las estructuras antropológicas del Imaginario, que es troben a la xarxa en l'edició de Taurus. De l'edició del Fondo de Cultura Económica, p. 350 citem:

..."El arbol-columna viene a estructurar la totalizacion cósmica ordinaria de los simbolos  vegetales mediante un vector verticalizante. En su verticalidad, el pilar de Sarnath colecciona figuras animales, y los diversos capiteles lotiformes de los pilares hipóstilos sintetizan las diversas fases del desarrollo de la flor: brote, corola desplegada, pétalos ajado. Por lo tanto. el árbol-columna nos invita a una totalización cósmica, pero haciendo recaer el acento en la verticalidad progresiva de la cosmogonía". -- És una cita puntual dins de la complexitat i riquesa de Las estructuras..., i evidentment, caldria consultar el capitol sencer. L'hem reproduïda per la importància que tingué i té aquesta ciutat santa del budisme.

-----Sarnath.
https://es.wikipedia.org/wiki/Sarnath    

------Institucions durandianes :
-----Association des Amis de Gilbert Durand-----AADG---
http://amisgilbertdurand.com/
..................................................................................................

-----A Google, hem trobat aquesta conferència impartida  a l'Ateneo de Madrid, però no l'hem poguda llegir en pdf.
      "Lusitanidad e hispanidad: comunidad y conflicto en el imaginario comunitario iberoamericano de Portugal y España", a cargo de Juan Carlos Jiménez Redondo 

-----El temps històric ha superat els vells contenciosos...La comunicació ha permés la coincidentia oppositorum.

-----Article de Blanca Solares:
Gilbert Durand., Imagen y símbolo o hacia un nuevo espíritu antropológico---


http://www.revistas.unam.mx/index.php/rmspys/article/viewFile/30241/28095
 

1 comentari: