divendres, 2 d’agost del 2024

París 2024 -- Apunts -- 1

 <<<Estiu 2024. Jocs Olímpics a la ciutat del riu Sena. París és patrimoni de la Humanitat. Ens venen a la memòria imatges diverses, llibres, articles importants, temes apocalíptics, lúdics, sentimentals, reals, ficticis o per somiar, llum i tenebres, claror i foscor, esplendor i guerres, esglèsies i cementiris, poder i riquesa,  cultura i llibertat... Cohabiten el París aeri, fluvial, lluminós i el París  subterrani dels "cataphiles".  Cadascú porta el seu  París al cap i al cor. París és un calidoscopi amb múltiples imatges. Avui recordem primer:..

<<<Ana Taís Martins Portanova Barros

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

<<<Alain Verjat, pròleg . -- Victor Hugo.

Nostra senyora de París ; Folch i Capdevila, Rafel (Trad.) ; Verjat, Alain (Pr.)
Barcelona : Edicions 62 : La Caixa, 1981. -- 407 p.  --  (Les Millors Obres de la Literatura Universal ;
6). -- ISBN: 8429717500

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

<<<Corinne Mesana. -- (Alumna d'Alain Verjat, UB, Va impartir a Sidney). 
Le paysan de Paris de Louis Aragon
IN : Amaltea. Revista de Mitocrítica. Vol.  1  (2009),  p, 173-187.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

<<<Jules Verne. (1828-1905). Escriptor amb visió de futur.

-Novel.la pòstuma. Abans, havia descrit com es viue al subsòl a "Les indes noires".

-Paris au XXè siècle. -- https://fr.wikipedia.org/wiki/Paris_au_XXe_si%C3%A8cle 

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

<<<Albert Robida. (1848-1926). Artista i escriptor francès.

 -- L'Ile de Lutèce. (extret de BN France--Gallica).

https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k102889c.r=L%27%C3%AEle+de+Lut%C3%A8ce+:+enlaidissements+et+embellissements+de+la+Cit%C3%A9+.langFR

<<Cristina Jódar.- Predicciones futuristas de Albert Robida y Julio Verne.

https://amanecemetropolis.net/predicciones-futuristas-de-albert-robida-y-julio-verne/

<<<<<<<El París subterrani..

<<<<<<"Cataphilie"

https://fr.wikipedia.org/wiki/Cataphilie

<<<<<<<"Els Catafils".

<<<La revista "Sapiens", número 180, va dedicar un volum als cataphiles. -- Començava així: "A finals del segle XVIII, raons de salubritat portaren a desmantellar els cementiris parisencs. Els milions de cossos exhumats es traslladaren a les antigues pedreres subterrànies de la capital".

<<<Al catàleg de la Bibliothèque Nationale de France, Gallica, fa uns pocs anys, vam trobar més de vint referències als "cataphiles".

https://gallica.bnf.fr/services/engine/search/sru?operation=searchRetrieve&version=1.2&query=%28gallica%20all%20%22imaginaire%20des%20cataphiles%22%29&lang=fr&suggest=0

<<<<<Un París poc conegut...

L'escriptor Emili Gil forma part d'una  generació que ha renovat la literatura catalana  actual. Per iniciativa i  imperatriu creador ha estat en contacte amb mestres i institucions com l'Associació d'Escriptors en Llengua catalana, la Institució de les Lletres catalanes, editorials, revistes, premsa, ha viatjat, ha escrit  i manté una admirable tasca cultural diària a les Terres de l'Ebre, amb d'altres creadors i investigadors i artistes. També  va col.laborar en el Centenari-homenatge a  Gilbert Durand el 2021, i  s'interessa  pels plantejaments nous proposats pels Centres de Recherche de l'Imaginaire CRI¨2i. Tota aquesta generació i també encara els més joves, aporten valors creatius i consoliden la cultura catalana davant d'altres cultures i el món.

<<<<Emili Gil. (1969).

Escriptor i  poeta de la natura, de la realitat, de la ficció, dels somnis i de les profunditats de l'ànima  humana..... Escriu sobre temes de Ciència ficció;  Cultura i Vida  de les Terres de l Ebre, Montsià, Els Ports, La Sénia, Paris, Itàlia, Jules Verne; Simbologia, Imaginari, traductor. És un gran comunicador i bon gestor cultural. Autor de: 

---Tenebra. Novel·la. Premi Ictineu 2015,.
(És una novel·la iniciàtica, psicològica, onírica, amb un gran cabdal d'erudició i documentació  històrica i creativitat. París és teràpia,  SIRAP, i li permet establir unes sinèrgies comparatives i molt positives amb les seves pròpies arrels).     
............
---Tenebra.(Bloc propi).
...........
---París, una guia màgica.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

París i Barcelona.--Barcelona i París.
<<<<<<Barcelona, 2015. -- MUHBA. Ajuntament. -- Extret del programa:
 "El Simposi Internacional Barcelona-París té com a objectiu estudiar i donar a conèixer les relacions intel·lectuals entre Catalunya i França, a través de les seves respectives capitals, des de la perspectiva de la Literatura comparada i la Història comparada dels intel·lectuals.
-- París, al segle XIX i part del XX, va ser una referència ineludible per Barcelona, fins el punt que va marcar profundament el seu model urbà, de ciutadania i de camp literari i intel·lectual. La major part dels grans escriptors catalans han passat en algun moment per París, sigui com a corresponsals, com a viatgers, o com a exiliats, i......  "
<<<<<<<<<<<Bibliografia recent.
MARTÍ MONTERDE, Antoni, 2024. Capitals culturals : entre pedres i literatura. Barcelona: Edicions de la Universitat de Barcelona. -- 203 p. -- ISBN 9788491689928. 
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<