dijous, 12 de novembre del 2020

Alexandre de Riquer -- Apunts del Centenari

 

Alexandre de Riquer. --  CRI2i

CRI2i. – Alexandre de Riquer

Cap els anys  1977..., el professor Alfons Serra-Baldó  ens comentava el “Manifest Groc” proclamat pels surrealistes catalans. Així vam entendre moltes coses dels “ismes” occidentals, dels corrents literaris i dels canvis, rebel·lions  i aportacions  generacionals.

Sobre l’ exposició actual, aquest novembre, al  Museu del Disseny de Barcelona,  Modernisme,  Clàudia Rius i Llorens, ha escrit a “Núvol”  aquest  article el 12 novembre 2020.  : 

El Noucentisme és un Modernisme.

https://www.nuvol.com/art/el-noucentisme-es-un-modernisme-134414 

Un article  molt interessant. Estem  molt contents d’ haver  tingut la sort de conèixer aquest professor  ja molt gran, que ens va avançar   unes idees i mecàniques generacionals per  entendre moltes coses de la cultura catalana i occidental.  

Trobem  molt encertades les cites de  Joan-Lluís Marfany, Mireia Freixa i Pilar Vélez...

I més encara perquè el divendres dia 13 de novembre es la data de la mort del gran artista i creador polifacètic Alexandre de Riquer.  Creiem que aquest article de  Clàudia Rius, enllaça amb el criteri d’ Alfons Serra-Baldó.

Alexandre de Riquer es va trobar entre dos focs, però la seva obra encara perdura.

També volem citar que  la bibliografia publicada el 2014 a Escalibor, (Madrid, Sial), sobre Alexandre de Riquer, a més de la seva personal, també incloïa  una bibliografia complementària sobre Modernisme i Noucentisme. Calia explicar l’època per un públic multilingüe.

Aquests “ismes” van ser, i encara són, per sort,  mites i motors poderosos de la cultura catalana avui.

L’article posa damunt  la taula els “ismes, purs”  i els “ismes híbrids, mixtes”. La cultura occidental  que coneixem, està plena d’ “ismes”, purs i impurs.

Recordeu  l’obra de Juan-Eduardo Cirlot, Diccionario de los ismos (Siruela).

Com a comentari durandià, voldríem recordar que dins dels seus mètodes, Gilbert Durand, cita i distingeix els règims purs i els híbrids. També explica la possibilitat de què els règims i estils siguin  purs o híbrids.

Potser perquè va lligat a la naturalesa humana el “coincidentia oppositorum”. Potser perquè cal el pacte, el diàleg....

A l’ article “Permanence du Mythe et changements de l’Histoire”  del Colloque de Cerisy, Le Mythe et le mythique, (Albin Michel), Gilbert Durand parla de la permanència del mite i de la  "néguentropie victorieuse”. Els mites s’adormen, esdevenen latents en les cultures i la societat que evoluciona, però es desvetllen amb el temps i els anys. L’obra d’art perdura. Però això és un altre capítol molt llarg.

Alexandre de Riquer va ser un pioner i un home del seu temps. La seva obra creiem que ha superat el pas del temps.al cap de cent anys.


Congrès du CRI2i   

Avui es el segon dia del congres   organitzat pel CRI2i, amb el qual estem vinculats.

https://www.ufrgs.br/cri2i/category/actualites/

Trobareu  informació en segon lloc.

1 comentari: