dijous, 26 de gener del 2017

Commemoracions -- 170126

El passat desembre es va celebrar a Chambéry i a Grenoble,  els cinquanta anys de la fundació del C.R.I. -- L'Association des Amis de Gilbert Durand, fa dies que n'ha parlat.
http://amisgilbertdurand.com/compte-rendu-du-colloque-international-pour-le-cinquantenaire-du-cri/

https://www.univ-smb.fr/actualite/hommage-a-gilbert-durand-lors-du-colloque-pour-le-cinquantenaire-du-centre-de-recherche-sur-limaginaire-a-chambery/    



A les terres de parla catalana, la revista Serra d'Or, dedica a primers d'any, un capítol dedicat a recordar personalitats del País. El número d'aquest mes de gener 2017, conté un article molt interessant de l'escriptor Joan Josep Isern: "2017 : Aniversaris i commemoracions". Esmenta una munió de personatges, que vincula amb els seus  centenaris, cinquantenaris, dos-cents cinquanta anys, setanta-cinc anys i més...Records que formen la història de la cultura, de la ciència, de la vida quotidiana. Cadascú va aportar el seu gra de sorra, la seva vida, el seu treball, la seva creativitat i il·lusions al projecte col·lectiu d'un País i una cultura.
Agraím molt a l'autor d'aquest article la informació que dóna. Esperem que entengui que si el citem és amb ànims positius de difondre el patrimoni cultural i no de plagi. Aquestes pàgines intenten ser informatives, didàctiques i comparatives, donant coneixements als possibles lectors d'aspectes d'aquesta terra, ben diferents o potser, també semblants, dels de la seva.
Invitem als lectors que facin la recerca ells mateixos a google. Obrim la llista amb dos noms gloriosos: Enric Prat de la Riba i Josep Puig i Cadafalch. Tots dos, vinculats amb la Mancomunitat de Catalunya, govern institucional territorial.


Enric Prat de la Riba i Sarrà.1870-1917.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Enric_Prat_de_la_Riba_i_Sarr%C3%A0
Mancomunitat de Catalunya, 1914-1925.
http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2011/02/26/la-mancomunitat-de-catalunya-1914-1925/ 
https://ca.wikipedia.org/wiki/Mancomunitat_de_Catalunya   
http://www.mancomunitatdecatalunya.cat/breve-historia/ 
   

Josep Puig i Cadafalch, 1867-1956.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Puig_i_Cadafalch


Obrim la caixa de Pandora com un caos, barrejant dates,  amb una selecció de personatges,  d'una manera funcional i esperem que feu una bona recerca. I si podeu, llegiu l'article original complet de Serra d'Or.


250 anys.- Domènec Badia, Alí Bei.
150 anys. - Enric Granados, Lluís Millet, Vicent Blasco Ibáñez, Ildefons Cerdà (Teoria general de la urbanización), Prudenci Bertrana, Josep Puig i Cadafalch.
125 anys. - Andreu Nin, Antoni de Bofarull, Carles Soldevila, Lola Anglada, Aurora Bertrana, Santiago Rusiñol (Festa modernista de Sitges).




125 anys.-Bases de Manresa.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Bases_de_Manresa
    

100 anys.-- Enric Prat de la Riba.
100. anys.-- Enric Moreu-Rey, Josep Palau i Fabre, Heribert Barrera, Josep Romeu i Figueras,
80 anys.-- Institució de les Lletres Catalanes, 1937.
75 anys. -- Enric Sió, Ovidi Montllor.
75 anys. -- Guillermina Motta, Julià de Jodar.


Les Bases de Manresa reclamaven la devolució de les Constitucions catalanes (Compilació de les constitucions de 1585.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada