dilluns, 6 d’octubre del 2014

Victor Balaguer (1824-1901)

   Cercant informació sobre Victor Balaguer, amb motiu del proper congrés a Vilanova i la Geltrú, hem trobat informació sobre les relacions d' amistat dels catalans i dels occitans. També sobre el seu folklore, misteris, història, paisatge, vida quotidiana.
   Volem reivindicar la seva figura com un dels grans referents per a la consolidació de la cultura en el segle XIX, creant institucions i aportant corrents diversos fruit del seu cosmopolitisme i del seu desig de servir La Pàtria i la societat.

Jornades Internacionals sobre Víctor Balaguer: Història, política, literatura
24-25 octubre 2014

Biblioteca Museu Victor Balaguer
A 150 anys de la" Historia de Cataluña y de la Corona de Aragón" de Víctor Balaguer.
http://www.vilanova.cat/jsp/agenda/detall.jsp?id=18580#.VC8UiLkcSkA    
Programa
http://www.victorbalaguer.cat/files/arxius/doc20140923123239.pdf

...................................
   Existeix un llibre molt bonic de Victor Balaguer: Històries i llegendes, amb adaptació de Teresa Costa Gramunt i pròleg d' Oriol Pi de Cabanyes, publicat per la Diputació de Barcelona el 2002. 

.................................a  google:
http://ca.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADctor_Balaguer_i_Cirera    
..................................

Victor Balaguer (1824-1901) i la Provença , une belle histoire de solidarité et d'amitié, l'origine de la Coupo Santo.
Le félibrige, grand mouvement littéraire, est aussi ouvert aux rumeurs qui viennent de l'étranger, et tout particulièrement aux cris d'alarme poussés par Don Victor Balaguer, écrivain d'expression Catalane qui se dresse contre le rattachement de la Catalogne à la couronne d'Espagne. Obligé de s'exiler avec sa famille Don Victor Balaguer est accueilli à "bras ouverts" par les félibriges provençaux qui lui offrent une fraternelle hospitalité. Toute la littérature Catalane se sentira concernée et l'amitié occitano- catalane sera solennellement scellée le 30 juillet 1867 par la remise par les Catalans d'une coupe d'argent que Mistral consacrera par la Copa Santa. (du site http://membres.lycos.fr/arbrebaz/felibre.htm)



Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú

Extret de:
 http://www.cadrescatalans.com/toulouse/article/accueil/amistat_oc.php    

............................................................................
Fruit de les inquietuds socials, comunitàries i solidàries de l'època, és la seva passió per la instrucció, l' ensenyament i la cultura, que va cristal·litzar en la creació de la Biblioteca Museu Balaguer.
Això comporta també un gran coneixement del pensament ocult i simbologia.

http://www.uned.es/dpto-hdi/museovirtualhistoriamasoneria/5historia_masoneria_espana/victor%20balaguer.htm

   Fem un toc d'atenció al pensament de Gilbert Durand, sobre Ciència, Ensenyament, Instrucció  i Coneixement, amb aquest article:

INTRODUCCION
H ace ya más de veinte años fue publicado en Francia Science de l'Homme et Tradition;1 su autor, el discutido Gilbert Durand, al referirse a la decadencia del racionalismo, el positivismo, etc., es decir, de las ciencias humanas actuales, sostiene que la única posibilidad de sacarlas de su callejón sin salida, es la presencia del Hermetismo, o sea la aceptación de todo aquello que significan los dioses en cuanto pautas, encuadres y patrones del pensamiento, en particular el versátil Hermes, deidad de las adaptaciones, mensajero y por lo tanto vehículo de la comunicación y la Enseñanza (Psicopompo).  ....Extret de:
http://simbolismoyalquimia.com/hermetismo/introduccion.htm

.........................................
 Blog pluridisciplinari citat en aquesta pàgina:


http://www.cadrescatalans.com/toulouse/article/culture/rose_vents.php
   
Rose des Vents du Roussillon

2 comentaris:

  1. Va ser tota una experiència intel.lectual i afectiva versionar al català les "Històries i llegendes" escrites en castellà per Víctor Balaguer...

    ResponElimina