divendres, 25 de juliol del 2014

El camí de Santiago

Navegant per fer honor a Sant Jaume hem localitzat aquesta pàgina del professor Manuel Delgado.
Diu: "Está enfocado desde una perspectiva arquetipológica, muy en la línea de Gilbert Durand".

http://manueldelgadoruiz.blogspot.com.es/2012/08/un-apunte-bibliografico-proposito-del.html

   Ens ha donat una alegria molt gran, perquè és obligat parlar d'aquest gran antropòleg. Fa dies que ho pensàvem fer i aquesta és una magnífica ocasió.
   El vam conèixer cap els anys 1985, després de la vinguda de Gilbert Durand a la Universitat de Barcelona i  del Congrés Els valors heurístics de la figura mítica d' Hermes. Era un jove professor.Es va relacionar amb la professora Isabel Gracia, del G.R.I.M. i aquesta i l' Antonio Blanco el van invitar a una vetllada-trobada, a casa seva, (un santuari), de la Gran Via de les Corts Catalanes.
Hi assistia també el professor Andrés Ortiz-Osés, amic dels amfitrions. Vaig tenir també la sort d'assistir-hi, junt amb d' altres interessats en els mètodes de l' Imaginari. També hi va assistir el director del G.R.I.M., el professor Alain Verjat--UB.
   Recordo vagament el contingut del debat intel·lectual entre Andrés Ortiz-Osés i Manuel Delgado, es tractava d'una qüestió teològica i religiosa. Els assistents, però, van restar silenciosos i ells dos sols van ser els protagonistes. Segons l' amfitriona Isabel Gracia, un debat extraordinari dins de la vida intel·lectual de Barcelona.
   Pel professor Manuel Delgado, com sempre, per la seva abundant bibliografia aconsellem la consulta dels catàlegs de biblioteques, CCUC, etc.
   Uns deu anys després, un estudiant alumne seu ens va passar una bibliografia sobre antropologia del curs que ell impartia que ens va semblar extraordinària. Manuel Delgado diferia en qüestió de mètodes de Gilbert Durand, però el coneixia bé i el respectava molt. N' és una mostra aquesta pàgina del seu blog del 2012.
   Un deixeble seu, que s'interessa molt per Gilbert Durand i Michel Maffesoli, és el professor Gerard Horta, també antropòleg i poeta. És fill del poeta català Joaquim Horta, desaparegut fa poc temps, poeta dels anys foscos de la postguerra i autors d' antologies de poesia universitària. De Gerard Horta, en parlarem més endavant.
  
   Sobre el Camí de Santiago, tractat infinitament, us recomanem navegar amb mapes, imatges i textos literaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada