Citem un article on també es dóna una visió sintética del pensament durandià. És:
Ivan Pintor Iranzo. -- A propósito de lo Imaginario.
Partint de C.G. Jung, G. Bachelard i d'altres, enuncia les seves propostes sobre els règims de les imatges. davant del temps devorador que angoixa l'home en la seva obra magistral Las estructuras antropológicas de lo imaginario, (reed. FCE., 2005).
El títol d'un capítol. és Les visages du temps...
http://www.iua.upf.es/formats/
.............Altre:
Marta Herrero Gil. -- Introducción a las teorias del Imaginario. Entre la ciencia y la mistica.
http://revistas.ucm.es/index.p
............
L'estudi antropològic de les imatges porta a trobar concrecions i camins que esdevenen mètodes com la mitocrítica (literatura), la mitoanàlisi (art), la mitodologia (conques semàntiques). La Ciència de l' Home es basa en una recerca pluridisciplinària. Partint d'un referent de la Tradició com l'alquímia, Gilbert Durand i els seus equips arriben a enunciar recerques de física quàntica.
Llengües de maig, llengües de foc, llengües de saviesa...
La interdisciplinarietat s'usa constantment en la recerca. Així, en el camp filològic i lingüístic, la gestió acadèmica permet resultats molt positius. Dins del marc de la Romania, o sigui territoris d'Europa on el llatí va permetre l'aparició de llengües que han esdevingut autòctones i nacionals, agrupades sota el nom de Filologia Romànica, les universitats i professors han trobat en el temps, una font i riquesa inesgotable de materials de recerca. Són els refranys metereològics, la paremiologia, la cultura popular, i un exemple de treball de recerca en equip n'és el segon col·loqui celebrat fa pocs dies a la Universitat de Barcelona, "Mirades de la Ciència sobre el Temps", sota la direcció del professor José Enrique Gargallo de la Facultat de Filologia.
http://stel.ub.edu/paremio-
Un del professors participans va ser Ramon Pascual, autor de treballs sobre els Calendaris, aquest objecte útil que forma part de la vida quotidiana i de la cultura popular.
Ramon Pascual. -- La medida del tiempo.
http://www.sinewton.org/numero
Darrerament, un programa de TV2, una televisió que emet programes culturals molt interessants per a difondre temes científics li ha fet una entrevista.
http://www.rtve.es/alacarta/vi
................
Un calendari popular a Catalunya és el Calendari del pagés.
"Aquest almanac, que s'ha editat ininterrompudament des del 1861, és un compendi d'informació agrícola, prediccions meteorològiques, fires i mercats i saviesa popular" (Vilaweb).
http://www.naciodigital.cat/ll
Publicat i digitalitzat per: L'Institut agrícola
...............
Periòdicament es celebren congressos de Filologia i Lingüística Romànica. L'any 1953 va tenir lloc a Barcelona el VIIè Congrés Internacional de Lingüística Romànica, amb una gran assistència de professors d'arreu del món. Hem trobat a la xarxa, el discurs i crònica del gran filòleg
Antoni M. Badia Margarit, Por la romanística y por la lengua catalana.
http://portal.uned.es/pls/port
Antoni M. Badia Margarit, deixeble de Ramón Menéndez Pidal, i vinculat amb universitats europees i americanes, va introduir i aplicar els nous mètodes de la recerca lingüística a la llengua catalana i castellana. Principalment, la Sociolingúística junt amb Francesc Vallverdú i el Grup català de Sociolingüística.
http://www.escriptors.cat/
D'altres romanistes catalans, ja desapareguts, que cal citar breument foren: Mn. Antoni Griera (UB-IEC-Institut de Cultura Romànica), Ramon Aramon i Serra (Institut d'Estudis Catalans), Joan Coromines (Universitats americanes), Francesc de Borja Moll (Illes Balears), Manuel Sanchis Guarner (País Valencià), Josep Roca Pons Universitats americanes).
..............