Avui recordem aquest gran erudit humanista, ampliant informacions que ja hem tractat abans. Pensem que és bo anar a les fonts, als articles on Gilbert Durand explica com va organitzar les seves recerques, els seus mètodes dins dels paràmetres científics existents."Gilbert Durand (1 de maig de 1921, Chambéry – 7 de desembre de 2012) va ser un antropòleg, mitòleg, iconòleg i crític d'art francès, creador de la mitocrítica o mitodología".
https://ca.wikipedia.org/wiki/
................................
https://es.wikipedia.org/wiki/
................................
Amb aquests mots voldríem homenatjar una vegada més aquesta figura que encara manté avui una gran vigència científica i humana.
................................
Avui volem difondre aquesta obra pel seu contingut científic, filosòfic i transdisciplinari actual.
Sciences et archétypes. Fragments philosohiques pour un réenchantement du monde ; Hommage au Professeur Gilbert Durand ; sous la direction de Mohammed Taleb. Avec les contributions de Michel Cazenave, Gilbert Durand, Philippe Jouët, Anne Perol, Claire Wagner-Rémy, Jean-Jacques Wunenburger. -- Paris : Éditions Dervy, 2002. -- 426 p. -- ISBN 2-84454-149-6. --
................................Conté dos articles de Gilbert Durand:
<Introduction à l'alogique du mythe. -- P. 75-96.
................................
<Les combats transdisciplinaires d'une vie. Entretien avec Gilbert Durand. (Diàleg amb Mohammed Taleb i Anne Perol). -- P. 235--261.
...............................El to col·loquial de l'entrevista és deliciós, Gilbert Durand s'expressa ben clar, de vegades amb un toc d'humor, explicant el què vol dir, defensant els valors de l'Imaginari i de la Ciència, parlant d'una llista molt llarga d'amics, coneguts, adversaris, autors clàssics i contemporanis. Es mostra com un "enfant terrible", disposat a escriure sobre l'anti-història i l'anti-filosofia, explicant com s'ha escrit la història de les idees i de les ciències, ocultant l'astrologia de Kepler, l'alquímia de Newton, o el Traité des anges de Fechner...p. 252.
No caldria afegir que la infrastructura de moltes de les recerques es basa en les diverses cultures i tradicions dels pobles, en la vida quotidiana, oralitat, mites i rituals.
La història de la cultura i de la ciència es sustentent en mites i fils conductors, que són latents, patents, que sorgeixen, desapareixen, creant una meravellosa cadència que és la història de l'Imaginari.
Citem fragments:
...............................
p. 239. -- Explica la noció de "... "bassin sémantique", notion que j'ai empruntée à Sheldrake, ses champs morpho-génétiques, et à Waddington, la chréode".
...............................
https://es.wikipedia.org/wiki/
https://es.wikipedia.org/wiki/
...............................
p, 254. -- "... J'ai participé très récemment à un colloque dont l'intitulé était curieux : "l'Europe ou les tribus". Je m'inscris en faux contre cette vision : l'Europe ne se fera que par une confédération de tribus, c'est-à-dire dans les ciments locaux des cultures locales.../ ".
",,, vous ne ferez pas l'Europe avec du charbon et de l'acier. J'avais raison : aujourd'hui le charbon est mauritanien et l'acier canadien..."
...............................
p. 257-258. -- "...C'est César qui a décidé que le Rhin était infranchissable et que d'un coté se trouvaient les bons Gaulois que l'on arrivait à civiliser quand sur l'autre rive se trouvaient les Germains qui n'étaient d'autres que d'abominables sauvages. Le Rhin est donc devenu une barrière dès César".
...............................
p. 258. -- (Més avall, crida a la solidaritat científica). "... scientifiques de touts les pays unissez-vous !. Au point où nous sommes, les scientifiques doivent dire leurs vérités. De Cordoue en Tsukuba, de Tsukuba en Venise, les scientifiques se rendent compte qu'ils ont une responsabilité sinon spirituelle, au moins intellectuelle".
...............................
Repetim la importància d'aquesta traducció al castellà de:
Gilbert Durand. -- Introduction à la mythodologie. Mythes et sociétés. -- Paris : Éditions Albin michel, 1996.
..............................
Gilbert Durand. -- Mitos y sociedades ; traducción de Sylvie Nante ; prefacio de Michel Cazenave. -- Buenos Aires : Biblos. -- 2003. -- 192 p. -- (Colección Daimon) . -- ISBN 950-786-398-1
https://books.google.es/books?
.............................
Al Capítol Tercer s'explica la teoria de les conques semàntiques.
......................................................................
De l'Academia.edu ens va arribar aquest número d'Àtopon, també sobre mitodologia.
Gilbert Durand e la mitodologia. / Anna Maria Iacuele, Maria Pia Rosati.-- Roma : Mythos Edizioni, 2006-2015.
..............................
..............................
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada