A les terres de parla catalana, la revista Serra d'Or, dedica a primers d'any, un capítol dedicat a recordar personalitats del País. El número d'aquest mes de gener 2017, conté un article molt interessant de l'escriptor Joan Josep Isern:"2017 : Aniversaris icommemoracions". Esmenta una munió de personatges, que vincula amb els seus centenaris, cinquantenaris, dos-cents cinquanta anys, setanta-cinc anys i més...Records que formen la història de la cultura, de la ciència, de la vida quotidiana. Cadascú va aportar el seu gra de sorra, la seva vida, el seu treball, la seva creativitat i il·lusions al projecte col·lectiu d'un País i una cultura.
Agraím molt a l'autor d'aquest article la informació que dóna. Esperem que entengui que si el citem és amb ànims positius de difondre el patrimoni cultural i no de plagi. Aquestes pàgines intenten ser informatives, didàctiques i comparatives, donant coneixements als possibles lectors d'aspectes d'aquesta terra, ben diferents o potser, també semblants, dels de la seva.
Invitem als lectors que facin la recerca ells mateixos a google. Obrim la llista amb dos noms gloriosos: Enric Prat de la Riba i Josep Puig i Cadafalch. Tots dos, vinculats amb la Mancomunitat de Catalunya, govern institucional territorial.
Obrim la caixa de Pandora com un caos, barrejant dates, amb una selecció de personatges, d'una manera funcional i esperem que feu una bona recerca. I si podeu, llegiu l'article original complet de Serra d'Or.
250 anys.- Domènec Badia, Alí Bei.
150 anys. - Enric Granados, Lluís Millet, Vicent Blasco Ibáñez, Ildefons Cerdà (Teoria general de la urbanización), Prudenci Bertrana, Josep Puig i Cadafalch.
125 anys. - Andreu Nin, Antoni de Bofarull, Carles Soldevila, Lola Anglada, Aurora Bertrana, Santiago Rusiñol (Festa modernista de Sitges).
100 anys.-- Enric Prat de la Riba.
100. anys.-- Enric Moreu-Rey, Josep Palau i Fabre, Heribert Barrera, Josep Romeu i Figueras,
80 anys.-- Institució de les Lletres Catalanes, 1937.
75 anys. -- Enric Sió, Ovidi Montllor.
75 anys. -- Guillermina Motta, Julià de Jodar.
Gilbert Durand peintre, sous la direction de Chao-Ying Durand-Sun, Editions AAGD, Association des Amis de Gilbert Durand. ...........................................
Fem una mica de balanç Les "Terceras Jornadas" de Clytiar van aportar molta riquesa de materials complementaris de recerca, que hem volgut anotar breument. Per raons tècniques, no es poden incloure tots els noms propis que citem a l'apartat de les etiquetes. Remarquem noms i temes que hem seleccionat, alguns especialment per ser poc coneguts pels nostres amics. Clytiar, director Juan Miguel Zarandona. www.clytiar.org/encuentros/jornadas-de-cultura-literatura-y-traduccion-arturica/terceras-jornadas
..............................................
Brocéliande...
Aquest topònim ha inspirat molts textos literaris. Al programa de les "Terceras Jornadas" del dia anterior podem veure que es va presentar una comunicació del poeta militant francés Louis Aragon, a càrrec de Pere Solà Solé. Aquest professor és autor de diversos llibres i articles sobre Louis Aragon. Remarquem : La metáfora en lapoesía de Louis Aragon, Lleida, 2003 i Louis Aragon y España, Lleida 2014. També els seus articles : Santa Espina de Louis Aragon i L'espagnolisme de Louis Aragon.
Com a complement interdisciplinari recordem que molta obra poética de Louis Aragon ha estat musicada i cantada pel cantautor francès Jean Ferrat (1930-2010) que tanca en certa manera la gran época de l'Âge d'Or de la cançó francesa del segle XX.
............................................ Materials artúrics i de Materia de Bretanya que volem guardar.
Un altre medievalista a Catalunya és el professor de la UAB, J.E. Ruiz Doménec, autor de "El sonido de la batalla en Bertran de Born". Citem aquesta obra que l'autor relaciona amb Marius Schneider, publicada a "Medievalia" i accessible en PDF a Racó.
...........................................
Podeu consultar a la xarxa, Los orígens del Grial en las leyendas artúricas:interpretaciones cristianas y visiones simbólicas de Rafael Beltran, de la Universitat de Valencia (Tirant, 11 (2008), pp. 19-54) http://parnaseo.uv.es/Tirant/Butlleti.11/Art.2_Beltran_Grial.PDF
...........................................
De Pere Bohigas i Balaguer (1901-2003) ens limitem a citar el seu article "La matèria de Bretanya a Catalunya" publicat en francés en el "Bulletin Bibliographique de la Société InternationaleArthuriennne", nº. 13 (1961), p. 81-98. Es va publicar també en català a : "Aportació a l'estudi de la literatura catalana", Barcelona, PAM, 1982. Fa esment de l' obra de William Entwistle, "The Arthurian Legend in the Literatures of Spanish Península" (1925), fins arribar a obres catalanes datades el 1445 per estudiosos com Jordi Rubió Balaguer i Martí de Riquer, recordant les principals obres artúriques catalanes, i diversos investigadors.
............................................
De Isabel de Riquer citem: "El mite artúric a Catalunya" in L’ univers màgic. Mites i llegendes.,vol. 8 de la Enciclopèdia de la cultura popular de Catalunya. Tradicionari. Barcelona : Enciclopèdia Catalana. 2007, pp.54-67.
............................................ De Martí de Riquer, remitim a tota la seva obra i especialment als textos artúrics.
............................................ Juan Miguel Zarandona director de Clytiar, ens va enviar un correu amb PDF, amb aquesta valuosa información: Hola a todos: Nuestro compañero de Clytiar José Ramón Trujillo ha publicado un capítulo dentro de este libro (enhorabuena):
Marta Haro Cortés y José Manuel Lucía Megías (coords.), Libros de caballerías. 1. Materia de Bretaña en la península ibérica: literatura castellana y tristaniana. Aul@Medieval, 5, Universidad de Valencia, 2016, ISSN 2340-3748.
Su capítulo, titulado: "Recursos digitales de materia artúrica", es superinteresante. Lo tenéis adjunto. ................................................... La Fundación Juan March de Madrid va patrocinar fa poc temps una sèrie de conferències sobre temes artúrics: Los orígenes medievales de la novela europea.
3, 8, 10, 17, 22, mayo 2012--- http://www.march.es/conferencias/detalle.aspx?p5=2860&l=1 Destaquem aquests professors especialistes que compten amb una important bibliografía sobre el tema:
Source : Identité N°23 – Juillet/août/ septembre 1996
http://www.terreetpeuple.com/terre-et-peuple-en-regions-communaute-7.html?id=433:identite-francaise-la-bretagne-la-memoire-celtique-par-pierre-vial ................................................. Ja hem parlat en aquest blog de la professora Chaoying Durand-Sun que també va participar a les "Terceras Jornadas". Ella va treballar amb Gilbert Durand en estudis comparatius que hem anat citant. Ding. Chao Ying Durand ---Les structures fondamentales de l’imaginaire dans L’Épopée des Trois Royaumes de Luo Guan-zhong. Contribution à la Mythocritique durandienne, IN: Actualité de la mythocritique , Hommage à Gilbert Durand. Numéro de la revue internationale francophone de sciences sociales Esprit Critique réalisé en partenariat avec l’Association des Amis de Gilbert Durand.
......Existeix una versió italiana: Chao-Ying Durand Sun. -- Le sttruture fondamentali dell'Immaginario in "L'Epopea dei tre Regni"..IN: Centro Studi Mythos.--- Collection.