dilluns, 24 d’octubre del 2016

CRI de Grenoble (1966-2016) -- Apunts -- 1

   Hem anat recomenant que es consulti periòdicament el web de l' Association des Amis de Gilbert Durand que va donant informacions diverses d'arreu del món.


Esperem que llegiu i gaudiu d'aquesta nova informació.


http://www.llseti.univ-smb.fr/web/llseti/617-theories-et-imaginaires-de-l-imaginaire.php    

Théories et imaginaires de l’imaginaire. Colloque international pour le cinquantenaire du Centre de recherche sur l’imaginaire (CRI)

Chambéry (USMB) et Grenoble (UGA), 30 novembre-3 décembre 2016

"1. Présentation de la manifestation:

Contexte et positionnement du projet

Le Centre de recherche sur l’imaginaire de Grenoble (CRI) a été fondé le 2 décembre 1966 par Léon Cellier, Paul Deschamps et Gilbert Durand. Ce colloque, cinquante ans jour pour jour après sa création, vise à examiner les enjeux théoriques et conceptuels contemporains de l’objet interdisciplinaire que constitue l’imaginaire".

dijous, 20 d’octubre del 2016

Georges Bertin, el Graal i la Matèria de Bretanya

Georges Bertin (1948-) és un professor ben conegut dins dels cercles d'estudis artúrics i durandians. La informació següent no pot ser més fidel i explícita:


https://fr.wikipedia.org/wiki/Georges_Bertin    

Georges Bertin acaba de publicar a les Éditions du Cosmogone :


DE QUETE DU GRAAL EN AVALON




Les Éditions du Cosmogone ha publicat també una col·lecció sobre el Graal:




http://www.cosmogone.com/e_cosmogone/?fond=rubrique&id_rubrique=184http://www.cosmogone.com/e_cosmogone/?fond=rubrique&id_rubrique=184

.............................

Informació artúrica dirigida per aquest profesor als webs:

Association CENA. ( Cercle d'études nouvelles d'anthropologie)."

http://cena12.frhttp://cena12.fr

.................







D'aquest seu blog hem triat aquesta página:
Comprendre  mythes et symboles, de  la logique symboloque.


https://sites.google.com/site/imaginouest/home/de-la-logique-symbolique


..................


Fins fa poc, dirigía la prestigiosa revista "Esprit critique", citada al web de l'Association des Amis de Gilbert Durand, encara que hi seguirà vinculat..

http://www.espritcritique.fr


....................
DE QUETE DU GRAAL EN AVALON
GEORGES BERTIN ---portada de l'obra de 250 pàgines
De l'editorial:
"L'auteur, Georges Bertin,  socio-anthropologue au Cnam des Pays de la Loire, ancien Vice Recteur de l'université catholique de l'Ouest, est docteur de la Sorbonne habilité à diriger les recherches en sciences sociales. Il est membre du Centre de recherches sur l'Imaginaire, de la Société arthurienne internationale, de Modernités médièvales et président fondateur du Cena ( Cercle d'études nouvelles d'anthropologie)."




dijous, 13 d’octubre del 2016

Institut d'Humanitats -- Curs 2016-2017

Institut d'Humanitats. Curso 16/17

Las grandes civilizaciones de Europa, 5. El Siglo de las Luces

Curso dirigido por Jordi Llovet


   Des de fa molts anys, l'Ajuntament de Barcelona - Cultura, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i l'Institut d'Humanitats, ofereixen uns cicles de conferències impartides per prestigiosos professors universitaris o especialistes. Molts cursos s'han publicat. La intencionalitat és pluridisciplinària. No cal dir que tenen molt d'èxit.
   Aquests macro-equips són un extraordinari pulmó cultural per a la ciutat de Barcelona i Catalunya. Les múltiples activitats, congressos, conferències, exposicions, han obert camins no només a un públic universitari sinó a una gran part de ciutadans àvids de coneixements.


http://www.cccb.org/es/


http://www.cccb.org/institut_humanitats/es


http://www.cccb.org/es/actividades/ficha/las-grandes-civilizaciones-de-europa-5-el-siglo-de-las-luces/224229   




Adjuntem els propòsits del cicle de conferències pel curs 2016-2017.

"El Institut d’Humanitats de Barcelona ofrece, con el título Las grandes civilizaciones de Europa, una serie de cursos dedicados a las culturas y las civilizaciones de nuestro continente que han sobresalido en notables y diversos aspectos: organización política, religión, cultura literaria, arquitectura y artes plásticas, filosofía e historia de la ciencia".
Els professors que hi participen aquest curs sota la direcció de Jordi Llovet, són:
Jordi Llovet, Jorge Wagensberg, Cristina Fontcuberta, Alain Verjat, Meri Torras, Joan Molet i Petit, Alfred Pastor, Andreu Jaume, Ramón Andrés, Jordi Ibáñez, José Enrique Ruiz-Domènec, Àlex Matas, Rafael Argullol, Carles Sudrià, Félix de Azúa, Betlem Castellà.


   A la xarxa es pot recuperar la informació referent a molts cursos.
Jordi Llovet-UB és professor especialista en literatura comparada ; Jorge Wagensberg de física-UB; Alain Verjat-UB de llengua i literatura franceses a la vegada que introductor de Gilbert Durand a Catalunya i a l'Estat Espanyol des del 1978.

dilluns, 10 d’octubre del 2016

Cultura popular -- Apunts -- 1



     Trobareu més informació sobre cultura popular en aquest blog sota l'encapçalament de : cultura popular, Cels Gomis, Joan Amades i Fréderic Mistral.


<<<La revista digital Tornaveu, (2009)


http://www.tornaveu.cat/qui-som    

publica periòdicament moltes notícies sobre cultura popular. Avui hem seleccionat les segúents sobre:
<<<Cels Gomis i les bruixes.


Un reportatge de Guillem Carreras sobre Cels Gomis:


http://www.tornaveu.cat/article/11395/bruixes-catalanes-lestudi-encantador-de-cels-gomis?id_butlleti_enviar=107&utm_source=butlleti_article&utm_medium=butlleti&utm_campaign=bruixes-catalanes-lestudi-encantador-de-cels-gomis


<<<Una exposició retrospectiva amb edició del seu catàleg, Museu d'Història de Catalunya, Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya, Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.la




http://bruixes.mhcat.net/


<<<Fira Mediterrània: tots els vessants de la cultura popular:
http://www.tornaveu.cat/article/11408/fira-mediterrania-tots-els-vessants-de-la-cultura-popular-1?id_butlleti_enviar=107&utm_source=butlleti_article&utm_medium=butlleti&utm_campaign=fira-mediterrania-tots-els-vessants-de-la-cultura-popular-1    

Es presentarà el projecte "cadàver exquisit" ´d'arrels surrealistes :
https://ca.wikipedia.org/wiki/Cad%C3%A0ver_exquisit


El cadàver exquisit

"Amb aquest nom es coneix un joc de creació col·lectiva inventat pels avantguardistes. Teòrics com Tristan Tzara, Robert Desnos o André Breton van impulsar aquest experiment artístic grupal, que contempla la interpel·lació espontània, no meditada, entre diferents artistes i disciplines"
http://www.tornaveu.cat/article/11363/els-catifaires-inauguraran-la-fira-mediterrania-de-Manresa


<<<Sobre Cels Gomis encara:

Hi ha  una tesi doctoral a la Universitat Rovira i Virgili, de 2013, d'Emili Samper i Prunera. Es pot consultar a:
 


<<<Sobre Cultura popular: Centre de documentació a Reus.
http://www.carrutxa.cat/index.php?arxiu=fitxa_document&idioma=1&id=19031


Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | correu@carrutxa.cat


"El Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria/ Carrutxa és una associació cultural dedicada a la recerca, la difusió i la dinamització cultural en l´àmbit del patrimoni etnològic i la memòria, entenent la cultura popular en un sentit força ampli, que inclou components patrimonials i pràctiques vives, memòria del passat i del present."






<<<Sobre la Nit de bruixes:


<<<Sobre Robert Desnos (1900-1945), poeta surrealista francés.
http://amediavoz.com/desnos.htm


<<<Surrealisme
https://es.wikipedia.org/wiki/Surrealismo
 
    

dijous, 6 d’octubre del 2016

Gilbert Durand -- Apunts -- 5

   Fa uns dies, l'Association des Amis de Gilbert Durand comunicava aquesta gran noticia:

Nouvelle édition des Structures anthropologiques de l’imaginaire de Gilbert Durand



"La nouvelle édition des “Structures anthropologiques de l’imaginaire” de Gilbert Durand avait été annoncée lors de l’assemblée générale de 2015… Nous avons le plaisir de vous informer que sa sortie est prévue pour le 19 octobre chez Dunod. ...


Vous découvrirez la première et la quatrième de couverture de cette douzième édition, dont la préface rédigée par le président de l' AAGD, Jean Jacques Wunenburger, situe l'ouvrage fondateur dans une perspective historique et dynamique éclairant sa portée heuristique dans le demi-siècle écoulé et pour l'avenir."

......................................
   No cal dir que la flama dels estudis durandians es manté arreu del món.


   Una de les fonts d'informació que hem trobat aquests dies és la de les Tesis doctorals en línea, publicades a la xarxa de les Universitats españoles. Hem fet una primera recerca, només per "Durand Gilbert" i hem trobat els segúents enllaços. Suposem que en aquest immens món de les tesis es pot trobar molt material per a l'estudi de l'imaginari.

L'enllaç principal és: TDR (Tesis Doctorales en Red).
http://www.tesisenred.net/    

Hem trobat Gilbert Durand citat als segúents enllaços:


Universidad de Salamanca. -- Freyre, Francisca Suassuna de Mello. -- De lirios a los delirios: dos culturas y el arte de una enfermedad delirante.
http://www.tdx.cat/handle/10803/80284

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Humanitats. -- Ardanuy López, Jordi. -- La Búsqueda de lo sagrado en la poesía de Ángel Crespo. 
http://www.tdx.cat/handle/10803/7428 


Universidad Complutense de Madrid. -- Pialorsi, Massimilla. -- Juegos metaliterarios e imaginación en la obra de Álvaro Cunqueiro.
http://www.tdx.cat/handle/10803/355706 
    

Universitat de Barcelona. Departament d'Història de la Filosofia, Estètica i Filosofia de la Cultura. --Martínez Villarroya, Javier. -- Las Estructuras Antropológicas del Imaginario Orfico. El Cetro, La Crátera y el Niño. 
http://www.tdx.cat/handle/10803/2043  
   
     
Universidad de las Palmas de Gran Canaria. -- González Morales, Belén. -- Las estructuras antropológicas de lo imaginario en "Las Rosas de Hércules", de Tomás Morales.
http://www.tdx.cat/handle/10803/386169 



    Universidad Complutense de Madrid. -- Mahmoud Aly Meky, Mariam. -- El Conde Don Julián evolución de un mito.
http://www.tdx.cat/handle/10803/75156    


Universidad Complutense de Madrid. -- Poblete Alday, Patricia.-- El balido de la oveja negra la obra de Roberto Bolaño en el marco de la Nueva Narrativa Chilena.
http://www.tdx.cat/handle/10803/75481   


  
 Universidad Complutense de Madrid. -- Fernández, Susana, Agustín. -- Poesía y pensamiento en Antonio Colinas, (1967-1988).
http://www.tdx.cat/handle/10803/47440


Universidad Complutense de Madrid.-- Acosta Escareño, Javier. -- Schopenhauer, Nietzsche, Borges y el eterno retorno.
http://www.tdx.cat/handle/10803/47055 

Universitat de València. Departament d'Història de l'Art. -- Ferrer Montoliu, Esther. -- La pintura del mar: Conceptos generales, sensación de infinitud y relaciones con la pintura valenciana de la segunda mitad del siglo XIX.

http://www.tdx.cat/handle/10803/9975